CEOların Özellikleri

CEO'ların özellikleri nedir haberi görseli.
CEO nedir, CEO’nun anlamı, CEO’nun türkçesi, CEO’nun görevleri nedir ve CEO’lar ne kadar maaş alırlar, CEO’ların özellikleri ve CEO’ların ortak özellikler nedir?

CEO’ların özellikleri, CEO’luk kavramının Türkiye’de artık iyiden iyiye oturması ile birlikte araştırılı ve merak edilir oldu. Buna son günlerde moda tabiri ile Google üzerinde yapılan “CEO Nasıl Olunur” sorgulamasının her geçen gün artmasıyla da hep; CEO Nedir, CEO maaşları ne kadar, CEO hayatı, CEO olmak için hangi bölüm okumalı, CEO nasıl olunur, CEO’ların Özellikleri nedir, CEO’ların ortak özellikleri nedir gibi konuların merak edildiği ortaya çıkmaktadır.

Başta liseli öğrencilerin artık üniversitelerin tercih günlerinde öğrencilerin en çok merak ettikleri konular arasında bir şirkette üst düzey yönetici ve o şirketin CEO’su olduğu ortaya çıkmaktadır.

Hedefledikleri şirketin CEO’su olmak gibi gelecek planlayan gençler lise sonu üniversite tercihlerinde araştırma yaparken hep şu benzer sorularını cevaplarını aradıklarını görmekteyiz; CEO olmak için ne okumalı, CEO olmak için hangi bölüm okunur, CEO olmak için ne okunmalı, CEO olmak için hangi bölüm, CEO olmak için hangi bolum okumalı, CEO olmak için ne okumalıyım, CEO nasıl olunur, CEO hangi bölüm, CEO olmak için hangi bölüm okunmalı, CEO olmak için hangi üniversite, şirket CEO’su nasıl olunur ve CEO hangi bölümden olunur?

Tüm yukarıdaki Google araştırmaları yanı sıra şirkette yönetici olmak için kariyer planlayan öğrenci kitlesinin yine en çok; yönetici olmak için ne okumalı, yönetici olmak için hangi bolüm okumalı ve şirkette yönetici olmak için hangi bölüm okunmalı gibi aramalar yaptıkları ortaya çıkmaktadır.

İlerleyen bölümlerde CEO’ların özellikleri ve CEO’ların ortak özellikler nedir sorusunun cevabı verilecektir, ancak isterseniz önce CEO nedir, CEO’nun anlamı, CEO’nun türkçesi, , CEO’nun görevleri nedir ve CEO’lar ne kadar maaş alırlar sorularının cevabına bakalım.

CEO Nedir?

Bilinen en kısa şekli ile İngilizce Chief Executive Officer‘ın kısaltılmışı olan CEO, bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisi yani o şirketin icra kurulu başkanıdır.

İnternet ansiklopedisi Wikipedia CEO konusunda bilgileri şu şekilde okuyucularına aktarmaktadır:

“Özellikle bir kişi başkan ve CEO ünvanlarını elinde tutarken başka biri de başkanlık görevinde ya da bir şirketin günlük işlerini yürütmekle sorumlu yöneticisi (chief operating officer – ‘COO’) olur. ABD’de, Birleşik Krallık’ta ise Yönetici Müdür (Managing Director) terimi tercih edilir. Bu yönetimin altındaki yönetici, ABD’de İcra Kurulu Başkan Yardımcısı (Executive Vice President), Birleşik Krallık’ta ise Yetkili Müdür (Executive Director) diye adlandırılır. Halka açık şirketlerde CEO ve başkanlık görevleri birbirlerinden ayrılabilir.”

Yani kısaca; CEO nedir sorusunun karşılığı olarak karşımıza çıkan veri; bir şirket, kurum veya kuruluşun en tepesindeki İcra Kurulu Başkanı‘dır.

CEO’nun Görevleri Nedir?

Yukarıdaki açıklamalarda CEO nedir sorusunun cevabını birlikte irdeledik. Genel anlamı ile baş yönetici anlamına gelen ve şirketin tüm sorumluluğunu üzerinde toplayan CEO, yönetimin başı yani İcra Kurulu Başkanı olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı. Bununla birlikte CEO’nun yönetim kurulundan bağımsız olsa da alınan kararlara uymak zorunda olduğunu hatırlatmakta fayda var.

CEO’nun sorumlulukları konusunda Wikipedia, satırlarına şu şekilde yer vermektedir:

“Bir kuruluşun İcra Kurulu Başkanının sorumlulukları, şirketin yasal yapısına bağlı olarak, Yönetim Kurulu veya başka bir yetkili merci tarafından belirlenir. Bu sorumluluklar son derece kapsayıcı veya sınırlandırılmış olabilir ve genellikle Yetkili bir heyete bağlı olurlar. Çoğu zaman bu yetkiler; şirketin stratejisini ve siyasi tutumunu belirleme, liderlik, yöneticilik, şirketin iletişimi ve alınan kararları uygulama gibi alanları kapsar. İcra Kurulu Başkanı iletişimden sorumlu olarak basına ve şirketin çalışanlarına gerekli açıklamaları yapar. Lider olarak yönetim kuruluna gerekli tavsiyeleri verir, çalışanları motive eder ve şirket içindeki değişiklikleri yönetir. Bir yönetici olarak da şirketin günlük operasyonlarını yönetir. Bu özellikler İcra Kurulu Başkanının şirketin tüm sektörlerdeki birimleri ve iş alanları – faaliyetler, reklam, finans, insan kaynakları da dahil olmak üzere- üzerinde hayati kararları verme yetkisi olduğunu gösterir. İcra Kurulu Başkanı şirketin sahibi olmak zorunda değildir.”

CEO Maaşları Ne Kadardır?

Rahat ve elit bir hayatın simgesi haline gelmiş olan CEO’luk iş hayatında kariyer planlayanların varmak istedikleri nokta olarak görülmektedir.

CEO’ların özellikleri nedir sorusunun cevabını aradığımız bu yazıda mesleğinde CEO’luk kariyeri yapmak isteyenler bir yandan da CEO maaşlarını oldukça merak edilmektedirler.

CEO maaşları nedir ve CEO’lar ne kadar maaş alır? CEO‘lar geçekten iyi kazanıyorlar mı sorusuna PageGroup Genel Müdürü Hugo Campo‘un, “Page Executive” bölümlerindeki CEO görüşmelerine dayalı olarak yaptıkları araştırmaların sonuçlarını aktarırken “Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketinin CEO’ları yıllık 1 milyon TL ile 1,5 milyon TL arasında maaş alabiliyor.
İş dünyası geneline baktığımızda ise şirket CEO’ları yıllık ortalama net 690 bin TL kazanıyor” açıklaması herhalde ışık tutması açısından önemli bir veri olacaktır diye değerlendirmekteyiz.

Şimdi yukarıda da değindiğimiz gibi Google’da aranan ve CEO olabilmek için en çok merak edilen CEO Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı cevabını bulmaya çalışalım.

CEO Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Bir şirkette CEO olmak için iyi bir eğitimle birlikte daha çok vasıfların olması gerektiğine CEO’ların özellikleri kısmında  yer vereceğiz. Tabiki iyi CEO olmak için  gerçekten girişimci bir ruhun dışında iyi bir eğitime, iyi referanslara ve mevcut değer başarıya ihtiyaç vardır. Peki ama CEO olmak içinden sadece bu saydığımız değerlere mi ihtiyacınız var?

Yukarıda saydığımız girişimci bir ruhun dışında iyi bir eğitime, iyi referanslara ve sahip olunan mevcut değer ve başarıya ihtiyaç vardır ama bunun da ötesinde inovatif bakış açısı, fütüristik yaklaşım ile belirlenen strateji bunları taçlandıran bir referans olmaktadır.

Genel itibari ile bakıldığında CEO olmak için neler yapılmalı, CEO olmak için hangi bölüm okunmalı  dendiğinde illaki bir bölüm sayılmamaktadır. Temelde birazda kendine bağlı olan vasıfların öne çıktığı üst düze yöneticilik olan CEO’luk konusunda Türkiye’deki büyük kuruluşların CEO’larından bazılarının mezun oldukları üniversite ve bölümlere bakıldığında bu durumun ne kadar değişken olduğu gözükmektedir.

BOYNER CEO’su Deran Taşkıran ODTÜ Ekonomi mezunudur, TOYOTA CEO’su Ali Haydar Bozkurt Çukurova Üniversitesi İşletme mezunu, BORUSAN OTO CEO’su Eşref Biryıldız Marmara Üniversitesi İşletme mezunu, DOĞUŞ OTO CEO’su Ali Bilaloğlu Berlin Teknik mezunu, TEPE İNŞAAT CEO’su Atilla Kemal OĞUZ Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat mezunu, TEKFEN CEO’su Levent Kafkaslı İstanbul Teknik Üniversiteşi İnşaat mezunu, FORD OTOSAN CEO’su Haydar Yenigün Yıldız Teknik Üniversitesi Makine mezunu, TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran Ankara Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu. VODAFONE CEO’su Gökhan Öğüt  Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu. COCO COLA CEO’su Burak Başarır ODTÜ İşletme mezunu, Haydar Yenigün Yıldız Teknik Üniversitesi Makine mezunu, McAfee Secure Türkiye Temsilciliği ve EPPE Dış Ticaret Şirketi CEO’su İnan Taptık Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden mezundur.

 

CEO'ların Özellikleri Nedir haberi görseli.
CEO’ların Ortak Özellikleri Nedir?

CEO’ların Özellikleri Nedir?

CEO’ların vizyonu; her zaman iş dünyası, karar alıcılar, stratejik planlayıcı ve uygulayıcılar tarafından merak edilir, trendleri yakından takip edilir ve geleceğin yol haritaları bu doğrultuda çizilir, planlanır, uygulanır!..

CEO’lar genel itibari ile sıradışı olup kalıpların dışında hareket eden karar alıcılar olarak bilinirler. CEO’ları diğer özellikleri ise; dikkat çekici tarz sahibi, ticari network kullanan, dönüşüme hızlı adapte olup küresel dünyayı yakından takip edenler, bazı ülkelerin bütçelerinden daha fazla finansal hareketleri ve dev şirketleri/holdingleri uzman kadroları ile yönetenler, gerçekçi bir optimist, kaosun içinde düzeni görüp uygulayan, ileri görüşlü, yerinde hesaplı risk alabilen, icracı, insanları iyi okuyabilen ve yakından tanıyan, müşterinin isteklerini anlayabilen ve cevap verebilen, çözüm odaklı yönetici ve ilham verici kapsayıcı lider, sektörlerine imza atanlar yeni soluk ve vizyon getirenler olarak bilinirler!..

Kendileri de bir marka olan CEO’lar yönetimini üstlendiği marka şirketlere kendi kültürü ile birlikte gelir ve o şirkette kendi tazını oluşturur. Kendine has üslubu, iletişimi ve yönetim vizyonu ile sıçrama yaptırır şirkete boyut atlatır. CEO’ların yeniliklere, keşfe ve denemeye açık olmaları nedeniyle yönetim stratejileri sıradan yöneticilere göre oldukça farklıdırlar!..

CEO Haber:
CEO'ların Ortak Özellikleri
CEO'ların Özellikleri
CEO'ların Özellikleri Nedir

CEOların Özellikleri

CEO'ların özellikleri nedir haberi görseli.
CEO nedir, CEO’nun anlamı, CEO’nun türkçesi, CEO’nun görevleri nedir ve CEO’lar ne kadar maaş alırlar, CEO’ların özellikleri ve CEO’ların ortak özellikler nedir?

CEO’ların özellikleri, CEO’luk kavramının Türkiye’de artık iyiden iyiye oturması ile birlikte araştırılı ve merak edilir oldu. Buna son günlerde moda tabiri ile Google üzerinde yapılan “CEO Nasıl Olunur” sorgulamasının her geçen gün artmasıyla da hep; CEO Nedir, CEO maaşları ne kadar, CEO hayatı, CEO olmak için hangi bölüm okumalı, CEO nasıl olunur, CEO’ların Özellikleri nedir, CEO’ların ortak özellikleri nedir gibi konuların merak edildiği ortaya çıkmaktadır.

Başta liseli öğrencilerin artık üniversitelerin tercih günlerinde öğrencilerin en çok merak ettikleri konular arasında bir şirkette üst düzey yönetici ve o şirketin CEO’su olduğu ortaya çıkmaktadır.

Hedefledikleri şirketin CEO’su olmak gibi gelecek planlayan gençler lise sonu üniversite tercihlerinde araştırma yaparken hep şu benzer sorularını cevaplarını aradıklarını görmekteyiz; CEO olmak için ne okumalı, CEO olmak için hangi bölüm okunur, CEO olmak için ne okunmalı, CEO olmak için hangi bölüm, CEO olmak için hangi bolum okumalı, CEO olmak için ne okumalıyım, CEO nasıl olunur, CEO hangi bölüm, CEO olmak için hangi bölüm okunmalı, CEO olmak için hangi üniversite, şirket CEO’su nasıl olunur ve CEO hangi bölümden olunur?

Tüm yukarıdaki Google araştırmaları yanı sıra şirkette yönetici olmak için kariyer planlayan öğrenci kitlesinin yine en çok; yönetici olmak için ne okumalı, yönetici olmak için hangi bolüm okumalı ve şirkette yönetici olmak için hangi bölüm okunmalı gibi aramalar yaptıkları ortaya çıkmaktadır.

İlerleyen bölümlerde CEO’ların özellikleri ve CEO’ların ortak özellikler nedir sorusunun cevabı verilecektir, ancak isterseniz önce CEO nedir, CEO’nun anlamı, CEO’nun türkçesi, , CEO’nun görevleri nedir ve CEO’lar ne kadar maaş alırlar sorularının cevabına bakalım.

CEO Nedir?

Bilinen en kısa şekli ile İngilizce Chief Executive Officer‘ın kısaltılmışı olan CEO, bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisi yani o şirketin icra kurulu başkanıdır.

İnternet ansiklopedisi Wikipedia CEO konusunda bilgileri şu şekilde okuyucularına aktarmaktadır:

“Özellikle bir kişi başkan ve CEO ünvanlarını elinde tutarken başka biri de başkanlık görevinde ya da bir şirketin günlük işlerini yürütmekle sorumlu yöneticisi (chief operating officer – ‘COO’) olur. ABD’de, Birleşik Krallık’ta ise Yönetici Müdür (Managing Director) terimi tercih edilir. Bu yönetimin altındaki yönetici, ABD’de İcra Kurulu Başkan Yardımcısı (Executive Vice President), Birleşik Krallık’ta ise Yetkili Müdür (Executive Director) diye adlandırılır. Halka açık şirketlerde CEO ve başkanlık görevleri birbirlerinden ayrılabilir.”

Yani kısaca; CEO nedir sorusunun karşılığı olarak karşımıza çıkan veri; bir şirket, kurum veya kuruluşun en tepesindeki İcra Kurulu Başkanı‘dır.

CEO’nun Görevleri Nedir?

Yukarıdaki açıklamalarda CEO nedir sorusunun cevabını birlikte irdeledik. Genel anlamı ile baş yönetici anlamına gelen ve şirketin tüm sorumluluğunu üzerinde toplayan CEO, yönetimin başı yani İcra Kurulu Başkanı olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı. Bununla birlikte CEO’nun yönetim kurulundan bağımsız olsa da alınan kararlara uymak zorunda olduğunu hatırlatmakta fayda var.

CEO’nun sorumlulukları konusunda Wikipedia, satırlarına şu şekilde yer vermektedir:

“Bir kuruluşun İcra Kurulu Başkanının sorumlulukları, şirketin yasal yapısına bağlı olarak, Yönetim Kurulu veya başka bir yetkili merci tarafından belirlenir. Bu sorumluluklar son derece kapsayıcı veya sınırlandırılmış olabilir ve genellikle Yetkili bir heyete bağlı olurlar. Çoğu zaman bu yetkiler; şirketin stratejisini ve siyasi tutumunu belirleme, liderlik, yöneticilik, şirketin iletişimi ve alınan kararları uygulama gibi alanları kapsar. İcra Kurulu Başkanı iletişimden sorumlu olarak basına ve şirketin çalışanlarına gerekli açıklamaları yapar. Lider olarak yönetim kuruluna gerekli tavsiyeleri verir, çalışanları motive eder ve şirket içindeki değişiklikleri yönetir. Bir yönetici olarak da şirketin günlük operasyonlarını yönetir. Bu özellikler İcra Kurulu Başkanının şirketin tüm sektörlerdeki birimleri ve iş alanları – faaliyetler, reklam, finans, insan kaynakları da dahil olmak üzere- üzerinde hayati kararları verme yetkisi olduğunu gösterir. İcra Kurulu Başkanı şirketin sahibi olmak zorunda değildir.”

CEO Maaşları Ne Kadardır?

Rahat ve elit bir hayatın simgesi haline gelmiş olan CEO’luk iş hayatında kariyer planlayanların varmak istedikleri nokta olarak görülmektedir.

CEO’ların özellikleri nedir sorusunun cevabını aradığımız bu yazıda mesleğinde CEO’luk kariyeri yapmak isteyenler bir yandan da CEO maaşlarını oldukça merak edilmektedirler.

CEO maaşları nedir ve CEO’lar ne kadar maaş alır? CEO‘lar geçekten iyi kazanıyorlar mı sorusuna PageGroup Genel Müdürü Hugo Campo‘un, “Page Executive” bölümlerindeki CEO görüşmelerine dayalı olarak yaptıkları araştırmaların sonuçlarını aktarırken “Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketinin CEO’ları yıllık 1 milyon TL ile 1,5 milyon TL arasında maaş alabiliyor.
İş dünyası geneline baktığımızda ise şirket CEO’ları yıllık ortalama net 690 bin TL kazanıyor” açıklaması herhalde ışık tutması açısından önemli bir veri olacaktır diye değerlendirmekteyiz.

Şimdi yukarıda da değindiğimiz gibi Google’da aranan ve CEO olabilmek için en çok merak edilen CEO Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı cevabını bulmaya çalışalım.

CEO Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Bir şirkette CEO olmak için iyi bir eğitimle birlikte daha çok vasıfların olması gerektiğine CEO’ların özellikleri kısmında  yer vereceğiz. Tabiki iyi CEO olmak için  gerçekten girişimci bir ruhun dışında iyi bir eğitime, iyi referanslara ve mevcut değer başarıya ihtiyaç vardır. Peki ama CEO olmak içinden sadece bu saydığımız değerlere mi ihtiyacınız var?

Yukarıda saydığımız girişimci bir ruhun dışında iyi bir eğitime, iyi referanslara ve sahip olunan mevcut değer ve başarıya ihtiyaç vardır ama bunun da ötesinde inovatif bakış açısı, fütüristik yaklaşım ile belirlenen strateji bunları taçlandıran bir referans olmaktadır.

Genel itibari ile bakıldığında CEO olmak için neler yapılmalı, CEO olmak için hangi bölüm okunmalı  dendiğinde illaki bir bölüm sayılmamaktadır. Temelde birazda kendine bağlı olan vasıfların öne çıktığı üst düze yöneticilik olan CEO’luk konusunda Türkiye’deki büyük kuruluşların CEO’larından bazılarının mezun oldukları üniversite ve bölümlere bakıldığında bu durumun ne kadar değişken olduğu gözükmektedir.

BOYNER CEO’su Deran Taşkıran ODTÜ Ekonomi mezunudur, TOYOTA CEO’su Ali Haydar Bozkurt Çukurova Üniversitesi İşletme mezunu, BORUSAN OTO CEO’su Eşref Biryıldız Marmara Üniversitesi İşletme mezunu, DOĞUŞ OTO CEO’su Ali Bilaloğlu Berlin Teknik mezunu, TEPE İNŞAAT CEO’su Atilla Kemal OĞUZ Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat mezunu, TEKFEN CEO’su Levent Kafkaslı İstanbul Teknik Üniversiteşi İnşaat mezunu, FORD OTOSAN CEO’su Haydar Yenigün Yıldız Teknik Üniversitesi Makine mezunu, TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran Ankara Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu. VODAFONE CEO’su Gökhan Öğüt  Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu. COCO COLA CEO’su Burak Başarır ODTÜ İşletme mezunu, Haydar Yenigün Yıldız Teknik Üniversitesi Makine mezunu, McAfee Secure Türkiye Temsilciliği ve EPPE Dış Ticaret Şirketi CEO’su İnan Taptık Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden mezundur.

 

CEO'ların Özellikleri Nedir haberi görseli.
CEO’ların Ortak Özellikleri Nedir?

CEO’ların Özellikleri Nedir?

CEO’ların vizyonu; her zaman iş dünyası, karar alıcılar, stratejik planlayıcı ve uygulayıcılar tarafından merak edilir, trendleri yakından takip edilir ve geleceğin yol haritaları bu doğrultuda çizilir, planlanır, uygulanır!..

CEO’lar genel itibari ile sıradışı olup kalıpların dışında hareket eden karar alıcılar olarak bilinirler. CEO’ları diğer özellikleri ise; dikkat çekici tarz sahibi, ticari network kullanan, dönüşüme hızlı adapte olup küresel dünyayı yakından takip edenler, bazı ülkelerin bütçelerinden daha fazla finansal hareketleri ve dev şirketleri/holdingleri uzman kadroları ile yönetenler, gerçekçi bir optimist, kaosun içinde düzeni görüp uygulayan, ileri görüşlü, yerinde hesaplı risk alabilen, icracı, insanları iyi okuyabilen ve yakından tanıyan, müşterinin isteklerini anlayabilen ve cevap verebilen, çözüm odaklı yönetici ve ilham verici kapsayıcı lider, sektörlerine imza atanlar yeni soluk ve vizyon getirenler olarak bilinirler!..

Kendileri de bir marka olan CEO’lar yönetimini üstlendiği marka şirketlere kendi kültürü ile birlikte gelir ve o şirkette kendi tazını oluşturur. Kendine has üslubu, iletişimi ve yönetim vizyonu ile sıçrama yaptırır şirkete boyut atlatır. CEO’ların yeniliklere, keşfe ve denemeye açık olmaları nedeniyle yönetim stratejileri sıradan yöneticilere göre oldukça farklıdırlar!..

CEO Haber:
CEO'ların Ortak Özellikleri
CEO'ların Özellikleri
CEO'ların Özellikleri Nedir